Feng-Shui-ul balinez: arta de a crea armonie in casa si in viata ta
Intr-o lume in care oamenii sunt afectati masiv de stres atat in viata personala, cat si in cea profesionala, transformarea casei intr-o oaza de liniste si armonie devine esentiala pentru a scapa de tensiunile acumulate peste zi.
Crearea unui spatiu de relaxare incepe cu aranjarea obiectelor intr-un fel specific, care sa creeze echilibru, reverberatii si coordonari estetice, dar, potrivit anumitor concepte, si sa potenteze energiile benefice ale locului.
In versiunea moderna, locuintele pot deveni spatii confortabile si perfect functionale, prin arhitectura eficienta si design interior, dar exista si metode mistice, inspirate de culturile traditionale.
Indonezia are propriile sale practici de acest fel: sistemele balineze Asta Kosala Kosali si Asta Batumi, in care locuinta trebuie aliniata la energiile naturii pentru a deveni un spatiu de pace, fericire si armonie.
Asemanatoare cu Feng-Shui, originar din China antica, dar si cu anumite elemente care se regasesc in Vastu Shastra, filosofia hindu, aceste metode traditionale balineze presupun o impartire a spatiului, cu accent pe interconectarea micro (Bhuana Alit) si macro (Bhuana Agung) cosmosului, a lumii vazute cu lumea nevazuta, luand permanent in considerare trei directii esentiale:
‑relatia armonioasa dintre tine si ceilalti
‑relatia armonioasa dintre tine si natura
‑relatia armonioasa dintre tine si divinitate.
Amprenta personala in construirea si amenajarea casei in Asta Kosala Kosali este atat de puternica, incat in masuratori se regasesc ca unitati talpa, pumnul sau bratul proprietarului casei. Fiecare dimensiune inregistrata va primi bonus o jumatate de talpa, pentru ca mai tarziu, cand casa va fi finalizata si va deveni, conform credintelor balineze, o entitate vie, sa poata respira, datorita acelui adaos la fiecare lungime de perete.
Inedita si autentica, aceasta referinta este relevanta pentru empatia si respectul promovate de cultura locala si pentru stilul de viata vibrant si complet integrat spiritual.
Prima impresie intr-o casa construita si amenajata pe principiile Asta Kosala Kosali si Asta Batumi este aceea de armonie, pentru ca in Bali oamenii nu inlatura natura ca sa isi aseze casa, ci isi asaza casa in imbratisarea naturii. In plus, casele lor nu arata la fel, pentru ca nu urmeaza un standard estetic, ci reprezinta o extensie a celor care locuiesc in ele, o expresie a valorilor lor spirituale si a creativitatii individuale.
Chiar si in zonele urbane, localnicii folosesc fiecare element – Pamant, Foc, Aer, Apa, Metal – pentru a creea o conexiune profunda cu natura si locul in care traiesc.
Pornind de la alegerea locului la materialele de constructie, care trebuie sa fie naturale (cocos, bambus, tec, piatra), la design, la ierarhizarea spatiilor pana la obiectele decorative - totul are o specificitate si o semnificatie.
Sunt preferate tonurile deschise (alb, crem, bej) care imblanzesc atmosfera si lumineaza incaperea si permit adaugarea de culoare prin mobilier si decoratiuni. Pentru a respecta si a facilita fluxul de energie, se promoveaza caile simple de acces si prezenta minimala a mobilierului.
Traditional, paturile sunt realizate din lemn de tec, foarte rezistent, nu au deasupra grinzi evidente, au vedere spre usa, dar nu sunt expuse in dreptul ei, pentru a elimina surprizele si nelinistea. De asemenea, sunt orientate cu tablia catre munte sau catre Est, ca si Templul, partea cea mai importanta si sacra a casei.
Spre deosebire de culturile europene, ferestrele nu sunt orientate catre mare, ci inspre munte, sursa de sacru in cultura balineza. Pentru a crea omogenitate si pentru a imbogati energia terestra a locuintei, este indicat sa se adauge texturi (textile din fibre naturale, precum covoare, cuverturi, perne) si culoare, prin mobilier, statuete, vase, tablouri sau alte obiecte decorative, infatisand animale, flori sau peisaje.
Balinezii locuiesc foarte aproape de pamant, indragostiti de mirosul pamantului si de sunetele naturii, si de aceea cauta sa le redea chiar si in locuintele urbane. Plantele verzi sunt prezente din abundenta in locuintele lor.
Respectarea acestor principii va influenta pozitiv, conform credintelor balineze, sanatatea si prosperitatea, armonia si succesul oamenilor care locuiesc in aceste case, motiv pentru care “Feng Shui-ul“ balinez a fost imbratisat de adeptii wellbeing-ului din intreaga lume, care il vad ca pe o oprtunitate de a-si revitaliza dimensiunea spirituala, a se reconecta cu natura si a reveni la o anumita simplitate consistenta si autentica a vietii.